Címlap

Köszöntő

Üdvözöljük a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének honlapján!

 

Bölcsészettudományi Karon működő képzésünk azért egyedi, mert hallgatóinkat énmárkájuk körültekintő építésére ösztönözzük. Bevezetjük őket a tudomány, a kultúripar, a médiatartalom-gyártás és a szervezeti kommunikáció területeire egyaránt. Hallgatóink tudásukat többek között a következő kurzusokon mélyíthetik el:

 

Bevezetés a média tanulmányozásába: A kurzus a kortárs magyar film meghatározó zsánereinek, a klasszikus kriminek, a film noirnak és a pszichothrillernek a főbb tendenciáiba, műfaji jellemzőibe kínál betekintést filmes alkotások részletes elemzésén keresztül. A műhelymunkákon a történelmi témájú filmek mellett kifejezetten kortárs társadalmi, ideológiai, kulturális problémákra reagáló művek is előtérbe kerülnek.

Kiadói, szerkesztői ismeretek: A kurzuson azt a folyamatot ismerhetjük meg, amely során az asztalfiókban rejtegetett kézirat a könyvesboltok polcaira kerül. Megtudhatjuk, mivel foglalkozik egy kiadóvezető, egy olvasószerkesztő, egy tördelő vagy éppen egy szöveggondozó.

Marketing: Életforma változást kínálunk fel egy csoportnak, megtaláljuk azt a területet a piacon, ahol már alig várják a fogyasztók, hogy használatba vegyék termékünket, mert hisznek benne, hogy ez megoldja egy problémájukat, mi pedig odafigyeléssel halmozzuk el ezeket az embereket.

Médiaelmélet: A történetmesélés különböző formáinak (filmek, irodalmi művek, képregények, videojátékok, szerepjátékok stb.) sajátos kódrendszereit ismerjük meg, miközben olyan széleskörben elfogadott vélekedéseket teszünk mérlegre, mint például, hogy a „videojátékok agresszívvá tesznek”, „a képregények másodrendűek az irodalmi alkotásokhoz képest”, vagy éppen, hogy „egy regényből készült filmes adaptáció mindig alacsonyabb rendű az eredetinél.”

Országmárka, nemzeti identitás, médiaműfajok: A tárgy abba ad betekintést, hogy a nemzeti „médiatájképben” művészeti alkotások és popkulturális médiaszövegek miként erősíthetik a nemzethez tartozás büszkeségét, otthonosságérzetét.

Protokoll: A kurzuson azt tanuljuk meg, hogy az egymással érintkezés művészetében a helyzetekhez kötött szabályokon túl milyen nagy szükség van az odafigyelés képességére és az egyéni leleményességre is.

Public relations kommunikáció: Megtanuljuk, hogyan kapcsolódjunk eltérő érdekű szereplőkhöz, ha egy céget képviselünk.

Technomédiumok története: Megértjük, mi a különbség, ha egy látványt az író jegyez le szavakkal, vagy ha a fényképezőgép kémiai reakcióban rögzíti a fényt és az árnyékot fényérzékeny lemezre, vagy ha a kamera a mozgás valóságát veszi fel, de a vágóasztalon belenyúlhatunk a képkockák sorrendjébe, s végül ha a számítógép olyat is láthatóvá tesz, aminek nincsen tényleges előképe.

Szakunkon szoros együttműködés, intenzív és személyes kapcsolat van a képzésbe még éppen csak belépett hallgatók, a felsőbb évesek és az oktatók között. A tehetséggondozás kulcsának a bizalmat tartjuk. Kölcsönös kíváncsiság nélkül nem is menne az együttműködés.

 

A sikeres karriert építő végzettjeink azt jelzik vissza nekünk, hogy érvényes az a képzési stratégiánk,  hogy a tantermi projektjeinkben a hallgatók és az oktatók egymás munkatársaiként gyakorolják a problémamegoldást és a kreatív tartalomgyártást.

Szakunkon azon dolgozunk, hogy összekössük a pontokat.

 

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatói

 

Frissítés dátuma: 2021.01.20.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.