Kommunikációs tippek a Kutatók Éjszakáján

Mi különbözteti meg az amatőrt, a rajongót és a profit, ha médiatartalmat gyárt?

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék Amatőr részvétel / profi manipulálás címmel rendezi meg saját programját a 2022-es Kutatók Éjszakáján (szetpember 30-án 16:30 és 22:00 közt az Egyetem téri Főépület földszint 1/1. és 1/2. termében). A tanszék oktatói és doktori ösztöndíjasai tartanak ismeretterjesztő előadásokat, játékokat, kvízeket. A vendéglátók a kommunikáció szak hallgatói: kötetlen beszélgetésre is hívják a középiskolásokat, hogy fesztelenül érezzék magukat a tudomány fellegvárában. Sok diák ilyenkor találkozik először az egyetem világával.

 

Hogyan lett a táncház-mozgalomból iparág és trendi életforma? Mit mond erről a zenei újságíró, ha maga is amatőr néptáncos? Művészetélvezet a kanapén: online színházi előadásról, virtuális kiállításról beszél a design-és művészet teoretikus. Hol mulattak ükapáink? Híres debreceni vendéglátóhelyek nyomába ered a kulturális újságíró. A téma szomorú is, mert a kávéházi cigányzene ma már csak turisztikai látványosság. Miért nevetünk ma a Szocialista Mémgyár Rákosi- és Kádár-ábrázolásain? – kérdezi a társadalom- és kultúrakutató. Hogyan látja az amatőr blogolás és a profi újságírás különbségeit az újságíró, ha maga is évekig írt blogot? Milyen az a világ, ahol a deepfake David Beckham 9 nyelven kampányol a malária ellen? Hogyan válik szaktekintéllyé valaki, aki nem hivatásszerűen, de rendszeresen ír saját munkájáról újságcikkeket? Hogyan olvas szaksajtót a boomer (nagypapa korú) kutató? Tudsz csapatjátékosként mások fejével is gondolkodni? Kommunikációs próbatételre hív a játékosítás kutatója. Cosplay és videojáték szakértők Kahoot-kvízt tartanak a játékipar történetéről. Vajon melyik játékkal lett világhírű a TikTokon egy debreceni fejlesztő? Divat-és textiltervező művész vezet interaktív foglalkozást az öltözködéskultúra kutatásáról. A stylist, a környezetvédő vagy a történész nézőpontjából közelítenél a divathoz?

 

Főépület földszint 1/1-es terem 

Ismeretterjesztő előadások

 

16:45-17:05 - Énekes András Előd: What the folk? (Táncházmozgalom és kultúraipar)

 

17:10-17:30 - Lengyel Zsanett: Mediatizált színházi és múzeumi megoldások

 

17:40-18:00 - Lengyel Emese: Hol mulattak ükapáink? Híres debreceni vendéglátóhelyek nyomában

 

19:00-19:20 - Rudisch Ferenc: Internetes mémek és múltfeldolgozás, humor és történelem

 

20:10-20:30 - Sebestyén Attila: A médiában publikálni jó, de nem feltétlenül ebből kell megélni (Boomer tanulságok fiatalabbaknak)

 

20:35-20:55 - Kiss Tamás: Blogolás vs újságírás


21:40-21:55 - Oláh Szabolcs: Szintetikus média, deepfake, manipuláció

 

Főépület földszint 1/2-es terem

Játékok, interaktív foglalkozások, vetélkedők

 

18:15-18:50 - Balogh Dóra: Divat kontextusok, avagy utak a ruhadarabok tudományos vizsgálatához (interaktív foglalkozás)

 

19:30-20:00 - Hlavacska András: Képtelen képek (kommunikációs játék)

 

21:00-21:30 - Krek Norbert - Nagy Orsolya: A magyar videojáték-fejlesztés nyomában (játékos vetélkedő)

 

A kommunikáció szakos program Facebook eseménye bemutatja az előadókat és játékmestereket:

https://www.facebook.com/events/625686895748636

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 28. 10:11