Beszámoló a kommunikáció szak 2022-es DExpo-programjáról

A BA 3. és MA 1. évfolyamok hallgatói szerveztek programsorozatot az érdeklődők számára november 23-án és 24-én.

Szerző: Vaskó Bálint (alapszak, 3. évfolyam)

 

A DExpo a Debreceni Egyetem legjelentősebb beiskolázási rendezvénye, amelyen a középiskolások megismerkedhetnek az ország legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézményének kínálatával.

A kommunikáció- és médiatudomány szak BA 3. és MA 1. évfolyamai izgalmas és tartalmas programsorozattal várták az érdeklődő diákokat. Hallgatói motivációs és élménybeszámolókkal, nyílt tanórákkal stúdiólátogatással és játékos „rapid felvételi” feladatsorral is készültek a szervezők a nagy létszámú közönség számára.

Mindkét napot a hivatalos szakbemutató nyitotta meg. A prezentáció röviden összefoglalta a képzés erősségeit és értékeit, kiemelte a kommunikáció szak piacképességét és kedvező munkaerő-piaci kimeneti lehetőségeit, illetve emlékeztetett a felvételi eljárás aktuális változásaira. Ez utóbbiak közt a legfontosabb újdonság, hogy már közép szintű érettségivel is lehetséges a bejutás. De azt is érdemes észben tartani, hogy a korábbi évek magas pontszámai miatt szükség lehet a pluszpontokra, amelyek szaporításához jól jöhet az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga is.

Vass Zsófia mesterszakos hallgató Szemben a tükörrel című előadásában bebizonyította, sosem késő váltani, hiszen ő is több évnyi jogi képzés után döntött a kommunikáció- és médiatudomány szak mellett, és ez szerinte élete legjobb döntésének bizonyult. Megtalálta az interjúkészítésben azt a feladatot, amit szívesen végez, így a hobbija egyben a munkája is.

Másodikként Varga Dóra mutatkozott be, aki az alapszak újságíró specializációján tanul. Őt középiskolás évei végén egy újságkészítői pályázaton szerzett élményei és sikerei indították arra, hogy kommunikáció szakra jelentkezzen. Fiatal kora ellenére már jelenleg is több különféle eredményt elért. Többek között az ország egyik legnépszerűbb divatmagazinjánál volt lehetősége részt venni a szerkesztőség munkájában egy gyakornoki programnak köszönhetően, kiteljesedhet fotózási hobbijában, és beindított egy saját kvíz-szolgáltatást is már.

Farkas Alexandra, az alapszakos kommunikátor specializáció hallgatója arról beszélt, hogyan segített neki a képzés az önbizalom további fejlesztésben és a komfortzónából való kilépésben. Elmondása szerint számtalan olyan projekt és feladat várja majd az ide jelentkezőket, amelyekben mindenki egyénileg teheti próbára magát, illetve építgetheti szakmai személyiségét és képességeit.

Tóth Andrea alapszakos hallgató a kommunikációról mint megkerülhetetlen kincsről beszélt, és arról számolt be, hogy amióta ide jár, minden társas kapcsolatára, így például baráti, családi, közösségi és szakmai interakcióira is teljesen más szemmel tekint, sokkal tudatosabban kommunikál.

Végül Horváth Flóra saját szakmai gyakorlatát bemutató prezentációjával zárult a hallgatói kiselőadások sora. Flórának egy vidéki városi televíziónál volt lehetősége eltölteni a kötelező gyakorlatát, mely során beletanulhatott a híradózás kulisszatitkaiba, és szerkesztő-riporteri munkájának produktuma bekerült a csatorna adásába is.

A kommunikáció szakos program délutáni részében további érdekes események várták a diákokat. November 23-án a Sport, test, medialitás kurzuson, november 24-én A technomédiumok története órán tapasztalhatták meg, milyen egy egyetemi előadás.

Mindkét nap az egyetemi stúdió bejárásával zárult. Itt Tóth Attila a kommunikáció- és médiatudomány szak korábbi hallgatója, jelenleg az egyetem Multimédia Központjának munkatársa kalauzolta a kíváncsi résztvevőket. Bemutatta a vezérlőszobát és a mini stúdiót is, ahol a jövőbeli hallgatók különböző rádiós- és televíziós stúdiógyakorlatokon, illetve fotós órán élesben is kipróbálhatják majd magukat és a modern technikai eszközöket.

A szervező hallgatók rendkívül eredményes és jó hangulatú programot bonyolítottak le, minden esemény „telt házzal” futott. Az érdeklődők egyéni kérdéseikre is válaszokat kaphattak, és összességében beleláthattak a kommunikáció szakos élet sok mozzanatába. Bízunk benne, hogy jövőre minél többüket szaktársunkként üdvözölhetjük.

(A fotókat Paál Boglárka alapszakos és Treszkai Eszter mesterszakos hallgatók készítették.)

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 28. 10:14